KMO & Cloud: een onderzoek waard

De Belgische markt – bij uitstek een kmo-markt – is op het vlak van cloud computing volop in beweging. Wij achtten daarom de tijd rijp om voor de eerste keer een grondig onderzoek uit te voeren naar het huidige en toekomstige cloudgebruik bij de Belgische kmo's, toch de biotoop bij uitstek waarin het leeuwendeel van de Belgische IT-spelers hun omzetcijfers te realiseren. Op die manier willen we het cloudgebruik in kaart brengen: cloud in het algemeen, maar met specifieke aandacht voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).

Om de objectiviteit van de resultaten te garanderen, deed ASPEX voor deze survey een beroep op het Gentse marktonderzoeksbureau Ipsos. Zij bevraagden telefonisch maar liefst 413 bedrijven, waarvan de helft Vlaamse bedrijven. Opdat de steekproef een goede afspiegeling zou vormen van de reële markt, werden de onderzoeksresultaten herwogen. De belangrijkste cijfers en bevindingen goten wij in een handige whitepaper die perfect als naslagwerk gebruikt kan worden.

 

Gebruikers gaan meer investeren, niet-gebruikers houden boot af

Belgische KMO’s beginnen stilaan nieuwe technologieën op te pikken. Ook cloud computing hoort daarbij, al is het vaak onbewust. Vandaag maakt 51 procent van de ondervraagde KMO’s gebruik van de cloud, hetzij voor één van hun softwaretoepassingen hetzij voor hun infrastructuur. Ondanks het feit dat er in 2014 slechts een geringe groei in nieuwe gebruikers wordt verwacht, zullen de uitgaven van de gebruikers wel met 22 procent stijgen. Niet verwonderlijk, want driekwart van de ondervraagde KMO’s die de cloud gebruikt, bevestigt hiermee concurrentieel voordeel op te bouwen. De niet-gebruikers blijken nog wat koudwatervrees te hebben. Alhoewel ze - afgaande op hun IT-prioriteitenlijst - bij hun top zes sowieso ook bij de cloud terechtkomen. Meer inzicht in de IT prioriteitenlijst van de Belgische KMO's vindt u terug in onze whitepaper.

Groei in uitgaven, niet in gebruikers

Vandaag maakt de helft van de ondervraagde KMO’s (51 procent) gebruik van één of meerdere cloud-toepassingen. Bij het opsplitsen van de cloudmarkt onder infrastructuur- (IaaS) en softwarediensten (SaaS), maakt 33 procent van de ondervraagde bedrijven gebruik van IaaS en 30 procent van SaaS. Naar verwachting zal in 2016 het aantal IaaS gebruikers met 6 procent stijgen, het aantal SaaS gebruikers met 4 procent. Een grotere evolutie is echter merkbaar bij de geplande uitgaven inzake cloud computing: +22 procent in 2014. Benieuwd naar de evoluties in 2014 zowel qua gebruikers als uitgaven en dit voor zowel IaaS als SaaS? Download de whitepaper en bekijk het volledige overzicht.